La Taula de Pobresa Energètica de Tarragona i Reus ha tornat a l'activitat amb la celebració del cinquè Plenari després que el del 2020 se suspengués a causa de la pandèmia.
El Plenari, co-presidit per la consellera i presidenta de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, que s’ha celebrat aquest dimarts 23 de març a la tarda en format virtual.
Al Plenari s’han presentat quatre ponències:
- «Eines per a potenciar l’autoconsum energètic en l’àmbit domèstic», a càrrec d’Aleix Manonellas, responsable del Servei d’Assessorament Energètic de Reus.
- «Comptadors solidaris», a càrrec de Maria Retuerto, responsable de la Unitat Comercial i de Clients de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) i de J.M. Beltran, director gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSS).
- «Diferents accions per a combatre la Pobresa Energètica», a càrrec de Stephanie Ascencio, representant de l’Aliança contra la Pobresa Energètica de Tarragona.
- «Consumidor vulnerable, preus i taxes», a càrrec de Jordi Samarra, representant de l’Associació Intercomarcal de Consumidors i Usuaris de Catalunya (AICUC).
A la reunió s'han tractat diferents visions sobre el tema de la pobresa energètica i diverses línies per fer front a aquesta problemàtica.
De les dades que disposen els ajuntaments de Tarragona i Reus, destaca el fet que tot i que des de la Taula de la Pobresa Energètica s'ha treballat "molt" per tal que tothom que tingui dret al Bo Social se'n pugui beneficiar i s'ha aconseguit augmentar el nombre de persones beneficiàries de manera considerable, encara existeixen algunes dificultats d'accés al Bo social en la factura de la llum.
En el cas concret de Reus, el Punt d'Assessorament Energètic, servei realitzat a través d’Enginyers Tarragona, va registrar, durant el 2020, que el 51% de les famílies que van recórrer al servei tenien dret al bo social.
Ara, amb la pandèmia, s'ha creat la figura del consumidor vulnerable i més famílies se'n poden beneficiar.