Canvas Logo

Entrevista a Olga Noguer

Nom: Olga

Cognoms: Noguer Ventura

Edat: 70

Lloc de treball: Actualment, està jubilada, però va treballar a l’empresa Bayer Hispania Comercial a Unicolor. Primer com administrativa, després va demanar trasllat al departament de Pigments i Colorants del laboratori on va estar sis anys. Va estudiar Enginyeria Tècnica en l’especialitat de Química Industrial a l’Escola Industrial de Barcelona.

Segurament ets una de les col·legiades més veteranes. I, a més, dona. Com has viscut la teva feina, en un sector, majoritàriament, dominat per homes? 

 Realment era una mica problemàtic. En ser una dona, costava més que a un home assolir un lloc de treball amb responsabilitat. Entre tècnics, semblava que la paraula de l'home tenia més pes específic, una mica reflex d’aquella societat. A la nostra promoció tot això va costar i érem poques noies. Avui en dia, les enginyeres tenen llocs de treball importants i es fan escoltar. Actualment, la societat ha canviat molt positivament.

Explica’ns les teves vivències i si vas tenir problemes per progressar. 

 Jo treballava a la secció de Pigments i Colorants d’Unicolor a Bayer de Barcelona. Em vaig casar amb un enginyer industrial i vam anar a viure a Móra d'Ebre, prop d'Ascó, on hi havia la Central Nuclear. Podia haver entrat a treballar a la Central però no es veia bé que les dones dels treballadors estiguessin fent conjuntament feines en la mateixa Central. Com que jo feia ballet des dels cinc anys i necessitava treballar, vaig decidir dedicar-me al meu hobby i estic feliç de la decisió que vaig prendre en el seu moment.

Durant més de vint anys vas dedicar-te a la dansa clàssica i fins i tot vas posar una escola. Com va sorgir?

 Quan tenia cinc anys vaig començar amb la dansa clàssica. La meva germana va ser una nena prodigi de la dansa i jo ho vivia de ben a prop. A Móra d'Ebre, vaig agafar un local i el vaig habilitar per fer classes de dansa clàssica. Al principi, amb expectació, però poc a poc vaig començar a tenir alumnes i les portava a examinar dels diferents cursos a l’Escola Superior de Dansa de Tarragona. Paral·lelament, vaig fer classes a l'escola Santa Teresa de les Carmelites de Móra d’Ebre. També feia classes de guitarra al col·legi Lluís Viñas. Vaig tenir l'acadèmia de dansa del 1976 al 1996.

Hi veus alguna relació entre la dansa i l'enginyeria? 

 Un bon enginyer ha de tenir l'agilitat per resoldre temes i problemes amb immediatesa. De vegades s’ha de tenir un cert art en fer servir l’enginy.

Ara que estàs jubilada, en què inverteixes el teu temps?

  Encara m’agrada estudiar, estudio anglès i francès. També he fet vàries exposicions de pintura a l’oli i d’aquarel·la. M’agrada i és degut a haver estat treballant en el seu dia amb pigments i colorants.

Què creus que pot aportar el Col·legi d'Enginyers als nous col·legiats? Al jovent?

Crec que la feina que es fa des del Col·legi d'Enginyers és molt bona. Hi ha xerrades i cursos molt interessants i, des del Col·legi, també es promociona l’art, amb sortides per a veure tot tipus de representacions. Des del Col·legi, també s’anima a que el jovent, sobre tot les noies, estudiïn enginyeria: avui en dia, ja hi han moltes dones treballant en llocs de responsabilitat.