Canvas Logo

COL·LEGIATS AMB ENGINY: "L'ENGINYERIA I EL MOLÍ DEL RAFELET SÓN LES MEVES PASSIONS"

Rafel Margalef Llauradó, col·legiat 13854

Enginyer i copropietari del Molí de Rafelet

Rafel Margalef és enginyer, col·legiat al Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona. Des de jove el Rafel s'ha criat vivint el molí d'arròs de casa seva. Avui es coneix com el Molí de Rafelet, que conjuntament gestiona amb la seva germana. Tant l'enginyeria com la pagesia del Molí són les seves passions. Ens ho explica en aquesta entrevista.

1. Sou enginyer, quina tipologia de projectes elaboreu?

 Realment faig projectes per compte propi, d'activitats, projectes elèctrics, d'obra i naus industrials. També d'urbanització i medi ambient així com d'indústria. La meva enginyeria és petita, treballo per mi amb la col·laboració d'algú.

Fa més de vint anys que estic en el món de l'enginyeria, abans sortia fora del territori, però ara em centro més per aquí a la zona del Delta i de la demarcació. Tot i això, el coneixement d'empreses petites i amics de fora de l'àmbit del Delta fa que si necessiten res també tiri endavant algun projecte o els dono indicacions d'amb qui ho poden fer.

2. Compagineu aquesta feina amb l'explotació del Molí de Rafelet, com és compaginar aquests dos mons?

És un molí d'autor construït entre el meu avi i el meu pare. El 2002 ma germana i jo vam agafar les regnes i ens apassiona. Ho portem a la sang, ens hem criat al molí, el nostre pare ens ho fa transmetre i ens ho va fer viure, tinc records des de petit en aquesta casa. En definitiva és una passió que el nostre pare ens va ensenyar. Avui en dia de mecànics n'entren pocs al Molí. L'enginyeria i l'arròs per mi són dos mons que es complementen per tirar-ho tot endavant és important la priorització. Els dos mons m'apassionen una és el que he viscut casa i la decisió presa amb ma germana va ser la creació de la marca Molí de Rafelet i tirar-la endavant, l'altra opció hagués estat deixar-ho i no va ser així.

Portem el món de l'arròs a la sang i d'alguna manera estem promovent-ho també com a turisme industrial i d'agricultura. Fem, com fan molts cellers amb el vi, visites a aquells que ens vol conèixer. Som pagesos també, però ens centrem en la molineria.

3. Què aplica del món de l'agricultura al de l'enginyeria i a la inversa?

 Crec que les dues coses em vénen de viure-ho de petit, d'aprendre com funcionava. De petit veia entrar els mecànics i m'embadalia. El món m'agrada el porto a la sang, el meu pare tenia el molí i ens va ensenyar tot el que sabem. Pel que fa a la nova etapa venda, comercialització, el manteniment i per això vaig fer enginyeria. Si el meu pare hagués sigut constructor potser hagués fet arquitectura, això no ho sabrem el que sí que va fer és ensenyar-nos aquesta passió.

4. Fer arròs és cíclic i teniu un resultat final. Com és per vostè això en un projecte d'enginyeria?

 El cultiu és cíclic la mòlta de l'arròs no. En el nostre cas ho fem diàriament i contínuament. No és com un molí d'oli, l'arròs el fem diari, artesanal, diferent de la gran indústria, més singular i més autèntica. Ho comparo com qualsevol projecte d'enginyeria, aquella empresa i client vol modificacions i ampliacions. Fer i moldre arròs és més que això.

5. Entenc que són dues passions, n'hi ha una que li agradi més?

 Jo sóc solter i no tinc fills, però quan em fan aquesta pregunta explico que és com triar entre un fill, hi ha moments de tot, però no pots triar entre els fills ni entre aquestes dues passions.

6. Com ha viscut en el món de l'enginyeria i en el món de l'agricultura aquesta pandèmia?

 Com l'enginyeria és petita i el molí també són temps complicats per a tots. Hi ha gent que tanquen negocis i no segueixen. Hi ha sectors que funcionen i altres no. Esperem que acabi aviat aquesta pandèmia. Potser no tornarem com abans, però sí que puguem intentar fer coses i aixecar el cap.

MOLÍ DE RAFELET

 És una empresa familiar dedicada al cultiu i mòlta artesanal des del 1910. L'arròs Molí de Rafelet presumeix de ser únic i ho atribueix al fet de no portar conservants, d'estar envasat al buit i elaborat sota paràmetres tradicionals i artesanals.

Els Margalef fa més de 100 anys que elaboren els millors arrossos artesanals del Delta de l'Ebre, encara avui utilitzant el molí d'arròs de fusta que en Rafel Margalef va construir entre els anys 1935 i 1940.

www.moliderafelet.com

C. Sant Roc, 8

DeltebreTelèfon

977 4826 42