Les diferències més importants
En una societat la responsabilitat està limitada al capital, mentre que en el cas de l'autònom aquesta responsabilitat s'estén fins als béns privats. Així que, si en algun moment arriba el fracàs empresarial, com a autònom societari “estaràs blindat”.
La constitució d'una societat és un procés més costós i extens en el temps, que no pas l'alta com a autònom, ja que hauràs d'escollir denominació social, fer escriptura pública de constitució o anar al Registre Mercantil, entre d'altres tràmits.
Com a autònom tindràs unes obligacions fiscals, mercantils i comptables més fàcils de gestionar que si constitueixes una societat
Pel que fa a les bonificacions de la Seguretat Social, des d'aquest any com a autònom societari podràs gaudir de la tarifa plana. Per tal de que te'n puguis beneficiar han d'haver transcorregut dos anys des de l'última vegada que vas estar d'alta al règim d'autònoms. Els requisits principals per gaudir d'una reducció de la quota com a autònom societari exigeixen que no hagis contret deutes amb la Seguretat Social o l'Agència Tributària. A partir del mes de gener cal triar primer la base de cotització i en funció d'això hi figurarà l'import que has de pagar mensualment a la Seguretat Social. En cas de triar la base mínima de cotització, que és de 1.234,86 euros, la tarifa plana estaria al voltant dels 85 euros durant els primers dotze mesos. A partir del mes 12 fins al 18, la tarifa tindria una reducció del 50 per cent i del mes 18 al 24 una bonificació del 30 per cent sobre la quota a ingressar.
L'autònom tributa per l'IRPF, un impost progressiu pel qual pagaràs més segons vagi augmentant la teva facturació. En canvi, en el cas de la societat, es paga un percentatge fix sense importar el benefici a l'impost sobre societats, per la qual cosa davant determinats ingressos serà més beneficiós muntar una societat.
Per sobre d'aquestes diferències i la teva voluntat per decantar-te per una o altra opció hi haurà casos en què sigui obligatori cursar alta com a autònom societari.
Qui està obligat a donar-se d'alta com a autònom societari?
Estaràs obligat a donar-te d'alta com a autònom societari en funció de si posseeixes o no el control de la societat i segons quines siguin les teves funcions dins d'aquesta. De fet, si no fas funcions per a la societat, no hi ha l'obligació de cotitzar com a autònom societari.
S'entén que es té el control efectiu de la societat quan es posseeix un mínim del 50 per cent de les accions o participacions de la societat, o quan es posseeixi:
- Almenys el 50 per cent del capital sumant a les teves participacions, les del teu cònjuge i les dels teus familiars per consanguinitat, afinitat o adopció fins al segon grau, sempre que s'hi convisqui.
- Com a mínim el 33 per cent del capital social de l'empresa.
- Almenys el 25 per cent del capital i s'exerceixin funcions de direcció i gerència.
Per tant, els socis amb control efectiu que s'han de donar d'alta com a autònoms societaris són:
- Soci amb control efectiu que sigui administrador de l'empresa (amb independència que el càrrec sigui retribuït o no) sempre que exerceixi aquest càrrec de forma activa realitzant tasques de direcció i gerència.
- Soci amb control efectiu, administrador de la societat, però que exerceixi únicament actuacions passives (es limita a funcions formals i és una altra persona la que dirigeix ??el negoci), només cotitzarà com a autònom societari si també treballa a la societat i percep remuneració per això.
- Si el soci amb control efectiu no és administrador, només haurà de cotitzar al RETA si també treballa per a l'empresa i percep remuneració per això.
- I si el soci amb control efectiu no és administrador ni treballa a l'empresa no haurà de cotitzar a la Seguretat Social.
Si necessites més informació no dubtis a contactar amb DADES i SERVEIS.