Canvas Logo

SIGNATURA DEL MANIFEST DELS ENGINYERS TECNICS DE LA PROVINCIA DE TARRAGONA

Els Enginyers Tècnics de la Província de Tarragona reivindiquen el seu dret constitucional que no se'ls dificulti el seu desenvolupament professional i es reconegui el servei que presten a la societat

A la seu del Col·legi d’Enginyers Tècnics de Topografia es va signar un manifest sobre el pas a les noves titulacions de Grau donant-lo a conéixer a diferents representants de partits polítics (PSC, PP, CIU i ERC)

Amb l'entrada en vigor de la reforma dels ensenyaments universitaris o “Pla Bolonya”, les noves titulacions d'Enginyers de Grau donaran accés a les actuals professions regulades d'Enginyer Tècnic. Al seu torn els títols de graduat en Enginyeria són les titulacions reconegudes amb caràcter general en l'àmbit europeu i en el mercat de treball. Les diferents legislacions dels empleats públics per a l'accés al grup A1 exigeixen dit títol, que també és el títol mínim exigible per a exercir en l'ensenyament. En l'àmbit europeu d'ordenació dels ensenyaments universitaris, països com Alemanya, país més avançat tecnològicament dintre de la Unió Europea, els Enginyers de Grau han de superar 3 anys de classes teòriques i 1 any de pràctiques en empreses i treballs. Així mateix, el Reglament nº 723/04 de 22 de Març de 2004, que modifica l'Estatut dels Funcionaris de les Comunitats Europees per a adaptar-lo a la nova situació, disposa, que per a accedir als màxims nivells (Grup A) de la Funció Pública Comunitària (funcions directives, de concepció i estudi) és necessari haver cursat estudis universitaris complets de quatre anys o més de durada, i en defecte d'això tres anys d'estudis universitaris complets i experiència professional adequada d'un any. D'això es dedueix que en l'àmbit europeu, l'experiència professional és equiparable a la formació acadèmica.

L'homologació de les titulacions a nivell europeu, suposa l'obertura a noves oportunitats en el món laboral europeu i a l'opció de postular a possibles ofertes de treball en el mercat laboral. En l'actualitat, per la crisi econòmica que patim i que castiga especialment als nostres joves, molts Enginyers Tècnics obligats a emigrar a altres països europeus, es troben amb importants obstacles per a homologar aquests títols en altres països de la Unió Europea (Regne Unit, Alemanya, Grècia,…), el que els tanca les portes laborals i acadèmiques al seu desenvolupament professional. Aquesta anòmala situació que es produeix a Espanya, està creant-nos una gran discriminació i un fort greuge comparatiu amb la resta de professionals Europeus de l'Enginyeria, quant a la lliure circulació de professionals, tal com s’estableix en la Directiva Europea de Serveis.

Hi ha oposicions convocades en alguna Comunitat Autònoma que no contemplen ja als Enginyers Tècnics, pel que se'ns està excloent d'aquest mercat laboral. Per a més gravetat de l'assumpte, molts titulats d'altres països podran homologar els seus estudis i el seu títol sense fer cap examen addicional.

En Espanya, l'engegada per les Universitats dels ensenyaments de Grau en Enginyeria, va provocar en el nostre col·lectiu que agrupa a més de 500.000 professionals en tota Espanya i uns 6.000 en la província de Tarragona, gran expectació, pel que suposava de gran oportunitat per a obtenir unes competències acords amb el nivell de desenvolupament socioeconòmic i tecnològic que demanda la societat i així poder inserir-nos laboralment en aquest espai europeu comú. Aquesta aspiració, es va tornar en estupefacció, al conèixer que s'instituirien tantes denominacions de títols de grau amb diferents competències, com tants centres universitaris impartissin aquests ensenyaments, fins i tot diferents dins de cada Comunitat Autònoma.

Ara, aquestes Universitats amb la implantació de “passarel·les” o programes per a homologar el títol d'Enginyer Tècnic a Grau en Enginyeria, han incrementat al nostre judici, amb les seves propostes, els disbarats comesos, i sota la més absoluta anarquia, estan proposant programes i matèries diverses, valoren de manera dispar l'experiència laboral, i per a finalitzar en alguns casos, justifiquen aquests programes basant-se que coneixements que es van adquirir en aquelles titulacions s'han modificat respecte als quals es donen actualment. En definitiva, que en uns casos es facilita el pas i en uns altres es dificulta. Tot això sense tenir en compte que també plantegen terminis dispars per a la seva engegada i sense considerar que no poden satisfer ni el 5% de la demanda existent amb els recursos que disposen, el que suposa una discriminació afegida.

Aquesta situació descrita per al cas espanyol, és absolutament inassolible i pròpia d'institucions tancades i sense contacte amb la realitat, donat que és incomprensible que no s'entengui que els professionals en la seva activitat diària estan obligats a adaptar-se a les demandes d'un mercat obert i competitiu per a poder treballar, i això els exigeix necessàriament una contínua “posada al” dia en els seus coneixements tecnològics, impedint d'aquesta forma la seva fossilització. Aquesta permanent actualització, és el que es denomina i s'entén en tota Europa i a Espanya per alguns, com experiència professional. En aquest esforç continu de reciclatge, no s'ha d'obviar la labor que en matèria formativa vénen realitzant els Col·legis Professionals que com els quals subscriuen aquest escrit en la província de Tarragona, disposen dels mitjans necessaris per a oferir una formació contínua als titulats que acaben en la Universitat i als seus professionals col·legiats, promovent no menys de 50 cursos per col·legi i any, ajudant d'aquesta manera que mantinguin permanentment actualitzats els coneixements obtinguts en el seu moment en la universitat així com les habilitats professionals que requereixen els nous avanços tecnològics que la societat demanda, la qual cosa és conegut per les diferents Universitats.

Per a superar la situació descrita, les Enginyeries Tècniques de la Província de Tarragona igual que en altres províncies d'Espanya, han decidit ajuntar forces en una iniciativa sense precedents, perquè se'ls reconeguin les seves competències professionals en la recerca de solucions als conflictes que durant els últims mesos paralitzen i minven la competitivitat dels col·lectius professionals que representen, no només enfront d'altres regions europees sinó enfront d'altres Comunitats Autònomes en territori espanyol. Són diverses les Enginyeries Tècniques a Tarragona les quals han decidit buscar el respatller mutu. Aquests col·lectius representen a més de 6.000 professionals de l'Enginyeria, que desenvolupen el seu treball diari en pro de la societat en la Província de Tarragona, i són preses de la falta d'ordenació professional a diferència del que ocorre en la resta d'Europa i de la gran disparitat de criteris acadèmics i econòmics que s'han generat entre les diferents universitats públiques i privades, quant a l'adaptació del títol de Grau.

La situació actual de crisi econòmica ha d'obligar al Govern sortint de les pròximes eleccions del 20 de Novembre, a eradicar situacions discriminatòries que impedeixen el desenvolupament i competitivitat professional en un espai comú europeu, que com la descrita per a aquest col·lectiu, no poden homologar els seus estudis ni la seva experiència professional. Per això li vam demanar que resolgui aquesta problemàtica per a donar resposta a aquests professionals susceptibles d'obtenir el Grau en la seva branca de l'enginyeria que correspongui, i empari el interès legítim d'aquests professionals en coherència amb el que es fa en la resta d'Europa, adoptant les mesures necessàries que facilitin l'eficiència i eficàcia en l'adaptació dels nostres ensenyaments a l'Espai Europeu d'Educació Superior, contribuint així a l'objectiu de tenir mes sortides laborals dels nostres universitaris, pel que reclamem:

“Que s'estableixin pel govern els criteris necessaris per a l'homologació directa del títol d'Enginyer Tècnic al de Grau d'Enginyeria corresponent, amb el requisit addicional d'acreditar una experiència professional mínima de 3 anys en l'exercici de la corresponent professió d'Enginyer Tècnic”.

Hem conegut que existeixen iniciatives de representants polítics que han efectuat interpel·lacions parlamentàries sobre la matèria i també han circulat propostes no debatudes per la dissolució del Parlament, en forma de Proposicions no de llei que comparteixen aquestes demandes del nostre col·lectiu. Per això des d'aquí volem transmetre i sensibilitzar als nostres representants polítics sobre la gravetat de la situació creada als Enginyers Tècnics pel buit legal existent, i animar-los a instar al pròxim Govern que surti de les urnes que solucioni de manera urgent aquesta problemàtica. Creiem que el repte que té l’estat Espanyol per a superar la greu crisi econòmica que pateix precisa del concurs de tots i no és temps d'imposició de traves ni discriminacions a col·lectius, sinó d’ajuntar recursos, competències i esforços per a sortir d'aquesta situació.

Tarragona 11 de novembre de 2011


Enginyers Tècnics Aeronàutics

Enginyers Tècnics Agrícoles

Enginyers Tècnics Industrials

Enginyers Tècnics Mines

Enginyers Tècnics Navals

Enginyers Tècnics de Telecomunicacions

Enginyers Tècnics Topografia

Documentació i recursos