El Govern perllonga el Programa d'ajuts d'eficiència energètica per a empreses industrials fins a juny de 2023
- En aquestes línies, destinades a fomentar l'eficiència energètica per a reduir les emissions de la indústria i el seu consum d'energia final, s'han sol·licitat 214 milions d'euros per part de més de 950 grans empreses i pimes industrials que mobilitzaran més de 772 milions d'euros .
- L'èxit del programa, dotat originalment amb 307.644.906 euros, ha permès augmentar el seu pressupost en tres ocasions fins a arribar als 356.944.906 euros.
- La necessitat de mantenir la continuïtat dels suports pel context econòmic desencadenat per la pandèmia i l'interès de el sector fan necessari ampliar la seva vigència per segona vegada després d'una primera pròrroga que finalitza en 30 de juny de 2021.
El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la
Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha aprovat un Reial Decret
per ampliar, per segona vegada, la vigència de el Programa Indústria III
d'ajudes per a actuacions d'eficiència energètica en pimes i grans empreses de
el sector industrial fins al 30 de juny de 2023.
En aquestes ajudes, gestionades per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) i finançades pel Fons Nacional d'Eficiència Energètica, s'han sol·licitat 214 milions d'euros per més de 950 grans empreses i pimes per facilitar la implementació de mesures d'estalvi i eficiència energètica en la indústria i reduir, així, les emissions de CO2 i el consum d'energia final. La implantació dels plans de les companyies mobilitzarà una inversió superior als 772 milions d'euros.
Aquestes línies subvencionen actuacions de millora de la tecnologia en equips i processos industrials i d'implantació de sistemes de gestió energètica, que permeten reduir el consum i els costos de les empreses i millorar la seva competitivitat, augmentar l'activitat econòmica i fomentar la creació de llocs de treball.
El Programa Indústria preveu en les seves bases l'ampliació dels seus fons, en cas que hi hagi disponibilitat pressupostària, en aquelles comunitats autònomes que executin a el 100% la seva quantia inicial. L'èxit d'aquest programa, dotat en origen amb 307.644.906 euros, ha permès augmentar el seu pressupost en tres ocasions fins a arribar als 356.944.906 euros. Així, després d'esgotar la seva dotació i sol·licitar nou finançament, es va ampliar amb 7.300.000 euros l'assignació d'Astúries, amb 35.000.000 la de Catalunya i amb 7.000.000 la de País Basc. Les autonomies podran seguir sol·licitant ampliacions de la seva assignació fins al 30 de juny de 2023 a mesura que executen el 100% del seu pressupost.
La vigència de el Programa es va establir inicialment fins al 31 de desembre de 2020, però les conseqüències econòmiques de la pandèmia van fer recomanable ampliar-la, en una primera ocasió, fins al 30 de juny de 2021. Atès que aquests efectes encara persisteixen, el Govern ha decidit prorrogar aquesta data i estendre la vigència de les ajudes fins d'aquí a dos anys.
La nova norma també s'adapta el Reial Decret que estableix les bases de el Programa a les últimes modificacions dels mapes d'ajudes regionals d'Espanya que aprovi la Comissió Europea i que siguin d'aplicació fins a juny de 2023.
PROGRAMA INDÚSTRIA
Aquest Programa d'ajuts permet impulsar una gran varietat d'actuacions per a la millora de l'eficiència energètica a la indústria que van des inversions habituals a nous processos innovadors. Entre elles, s'han cobert actuacions com les següents:
· Renovació de sistema de producció de vapor i aigua calenta
· Regulació de motors mitjançant variadors electrònics de velocitat
· Substitució de el sistema existent d'il·luminació de baixa eficiència energètica per un sistema LED d'alta eficiència energètica
· Millora del rendiment en caldera per substitució de cremador i recuperació de calor
· Recuperació de calors residuals
· Substitució de màquines d'injecció de plàstic per altres més eficients
· Optimització energètica en la generació de fred industrial
· Millora de l'eficiència energètica en procés d'acabats tèxtils
· Substitució de compressors d'aire per equips d'alta eficiència
OBJECTIU D'EFICIÈNCIA EN EL PNIEC
El sector industrial representa el 25% del consum d'energia final nacional. La seva aportació als objectius de el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) d'estalvi d'energia final es fixa en 10.256 tones equivalents de petroli (ktep) durant el període 2021-2030, el que suposa un objectiu d'estalvi de 1.025 ktep a l' any. Amb el Programa Indústria III, la línia vigent, s'espera arribar a un estalvi d'energia final de 500 ktep/any, el que representa el 50% de l'objectiu anual establert pel PNIEC.