Canvas Logo

“Que els estudiants puguin realitzar un projecte és bo per la captació d’alumnes de secundària com pels que ja tenim a la URV”

 

Què és l’URVOLTAGE RACING?

És un equip que va néixer per participar a la competició MotoStudent entre universitats de tot el món. Cada equip dissenya i construeix una moto elèctrica amb uns requisits específics. La competició es feia en anys parells, vam participar en la cinquena edició el 2018 i la sisena estava prevista per octubre 2020. Amb la pandèmia també s’ha vist afectada i per això, es va ajornar 2 cops. Finalment s’ha celebrat al juliol.

No sé si en el futur farem altres coses però l’origen és participar en aquesta competició. A més, vàrem ser presents en la darrera diada del CETIT formalitzant el patrocini per a la nostra associació. 

FOTO: L'equip URVOLTAGE RACING URV acompanyats del degà, Anton Escarré i la Secretària, Núria Llosas

Quan va començar aquesta aventura?

Al 2016 per participar al 2018. Qualsevol estudiant de la URV pot participar-hi. No només enginyeria, que són el perfil majoritari, sinó també d’altres fins i tot d’ensenyaments que no són d’enginyeria. Majoritàriament són d’enginyeria i bàsicament d’industrial com mecànica, electrònica i electricitat.

Com us promocioneu a la universitat per captar membres de l’equip?

L’equip a banda del disseny i construcció de la moto participa en accions de captació en jornades de portes obertes o en reunions amb alumnes de secundària. Quan els estudiants arriben de fet ja ens coneixen i molts d’ells participen en el projecte. A l’inici de curs cada 2 anys fem una crida i presentació i presentem el projecte als nostres estudiants.

Quants estudiants formen l’equip?

Equip actual compta amb una participació directa i contínua de 25 estudiants, és un nombre suficient.

Què feu exactament amb la moto, la dissenyeu i construiu? Hi ha parts que manufacturem i d’altres no per temes d’equips i certificacions. Part de la moto de l’electrònica sí que es fa al taller de l’associació i d’altres coses que es dissenyen i la construcció és externa com parts més mecàniques de xassís i basculants. La majoria d’equips contracten aquesta part. El disseny i càlcul és de l’equip.

Hi ha altres elements com les rodes, els pneumàtics i llandes que són externes. 

Quantes motos feu?

Sempre fem una moto nova. Fins ara hem construït 2 motos totalment noves. Intentem que entre una edició i altra no hi hagi un trencament si no que els membres de la següent edició estiguin formats pels de l’equip anterior. 

La moto és elèctrica, com funciona?

És una moto alimentada per bateries. Té tres elements bàsics: bateries, motor i al mig un element inversor que tradueix o converteix l’energia en tensió contínua a tensió alterna. Aquest dispositiu gestiona absolutament tot: accelerador, consums de corrent... És una part que també la dissenya i realitza l’equip.

Heu competit enguany?

Si, es un únic cap de setmana  que es realitza a Motorland Aragó. En aquest cap de setmana es fan 4 proves dinàmiques: acceleració, frenat, gimcana i cursa final. Són en un únic cap de setmana, en cotxes és una temporada en moto és una única prova.

Com va anar?

Vam quedar els 23è de 46 participants a la meitat de la classificació. En aquesta classificació es pondera i es calculen moltes coses, també hi ha lliuraments de documents tècnics diferents amb barems de documentació tècnica. Amb una ponderació dels diferents aspectes realitzen la classificació final. 

Quins son el reptes de cara a properes edicions?

  Millorar en el disseny. Si parlem competitivament seria fer una moto millor i tenir una classificació millor. De fet en la primera edició vam ser 16è de 25 i ara 23è de 46. Però acadèmicament la qüestió seria continuar el projecte per participar en la competició perquè cada promoció d’estudiants puguin participar-hi i generar aquesta expectativa o incitar que els estudiants implementin coneixements i acabin fent quelcom real. Que puguin realitzar un projecte és bo per la captació d’alumnes de secundària com pels que ja tenim. L’altra és participar amb institucions i empreses externes que és molt bo pels estudiants i és una bona tarjeta de presentació.

Qui forma l’equip a nivell de professorat?

Som dos tutors jo i el José Luís Ramírez

Com funcioneu?

Hi ha un cap de l’equip que ha estat l’Adrián Ballesteros i a banda hi ha caps de departament. L’equip es divideix en mecànica, elèctric, electrònic, gestió i comunicació. Hi ha un cap per cadascun d’aquests departaments.

La nostra voluntat és expandir-nos per exemple a més d’alumnes en comunicació que ens ajuden amb les xarxes, el vídeos i tot el referent a la promoció també treballem en la gestió  i per això estem captant tambéa estudiants d’ADE al campus de Bellissens.

Fotografies: Xavier Milà -  Lluis Guasch