Canvas Logo

16 DE SETEMBRE DIA INTERNACIONAL DE LA PROTECCIÓ DE LA CAPA D’OZÓ

Què puc fer per protegir la capa d’ozó?

Una de les principals mesures impulsades pel Protocol de Mont-real  va ser la prohibició de l’ús de compostos clorofuorocarbonats, els anomenats popularment CFC. Per seguir protegint la capa d’ozó es recomana:

1.     Evitar el màxim possible l’ús del transport privat, ja que és un dels màxims contaminats atmosfèrics, especialment a les grans ciutats.

2.     Comprar productes de temporada i en comerços de proximitat, per evitar el transport de mercaderies de llargues distàncies

3.     Controlar l’ús de pesticides a l’agricultura o de productes de neteja que contenen substàncies nocives per al medi ambient.

4.     Tenir cura dels nostres boscos, que tenen la principal funció de captar CO2 i generar oxigen mitjançant la fotosíntesi.

Pèrdua de captació de CO2 als boscos catalans

Segons el  Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, els boscos catalans capturen un 17 % menys de CO2 de mitjana que fa 25 anys. Amb aquest informe Forestime, també s’ha pogut observar com l’aigua blava, la pluja que no aprofiten les plantes i que arriba als rius i aqüífers, s’ha reduït un 29 %, així com l’oferta de fusta i la producció de bolets. Per fer l’estudi, el CREAF, conjuntament amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), van dividir les zones boscoses en tres regions: boscos d’interior, boscos mediterranis costaners i boscos de muntanya.  

Una data  rellevant és la pèrdua de captació de CO2 d’un 17 % durant aquests 25 anys, també s’ha constatat que la situació no és uniforme a tot el territori. En el cas dels boscos d’interior i mediterranis costaners, la reducció és del 20 i 16 %, respectivament, mentre que els boscos de muntanya del Pirineu no hi ha hagut canvis perceptibles. 

Aquesta reducció en la captació de CO2 es deu a la major densitat dels boscos, és a dir, que els arbres estan massa junts. Aquest fet, correspon al fet que moltes prats i zones de cultiu s’han abandonat i, amb els anys, han acabat esdevenint boscos.