Què puc fer per protegir la capa d’ozó?
Una de les principals mesures impulsades pel Protocol de Mont-real va ser la prohibició de l’ús de compostos clorofuorocarbonats, els anomenats popularment CFC. Per seguir protegint la capa d’ozó es recomana:
1. Evitar el màxim possible l’ús del transport privat, ja que és un dels màxims contaminats atmosfèrics, especialment a les grans ciutats.
2. Comprar productes de temporada i en comerços de proximitat, per evitar el transport de mercaderies de llargues distàncies
3. Controlar l’ús de pesticides a l’agricultura o de productes de neteja que contenen substàncies nocives per al medi ambient.
4. Tenir cura dels nostres boscos, que tenen la principal funció de captar CO2 i generar oxigen mitjançant la fotosíntesi.
Pèrdua de captació de CO2 als boscos catalans
Segons el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, els boscos catalans capturen un 17 % menys de CO2 de mitjana que fa 25 anys. Amb aquest informe Forestime, també s’ha pogut observar com l’aigua blava, la pluja que no aprofiten les plantes i que arriba als rius i aqüífers, s’ha reduït un 29 %, així com l’oferta de fusta i la producció de bolets. Per fer l’estudi, el CREAF, conjuntament amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), van dividir les zones boscoses en tres regions: boscos d’interior, boscos mediterranis costaners i boscos de muntanya.
Una data rellevant és la pèrdua de captació de CO2 d’un 17 % durant aquests 25 anys, també s’ha constatat que la situació no és uniforme a tot el territori. En el cas dels boscos d’interior i mediterranis costaners, la reducció és del 20 i 16 %, respectivament, mentre que els boscos de muntanya del Pirineu no hi ha hagut canvis perceptibles.
Aquesta reducció en la captació de CO2 es deu a la major densitat dels boscos, és a dir, que els arbres estan massa junts. Aquest fet, correspon al fet que moltes prats i zones de cultiu s’han abandonat i, amb els anys, han acabat esdevenint boscos.